Uwielbiam desery, które na pierwszy rzut oka wydają się bardzo niezwykłe, ale są dość proste i łatwe do przygotowania. Śmietana truflowa to dokładnie taki deser. Nie będziesz potrzebować żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, a kawałek gotowego ciasta na herbatę po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki
do ciast:
- jaja kurze - 1 rzecz
- śmietana - 1 szkło
- cukier - 1 szklanka
- soda spożywcza (gaszona) – 0.5 łyżeczka
- mąka - 1.5 szklanki
- kakao - 100 g
do kremu:
- masło - 200 g
- mleko skondensowane - 0.5 szklanki
- kakao - 100 g
do glazury:
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozetrzyj jajko cukrem. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj ciasto.
Wlej ciasto do formy i piecz ciasto przez 35-40 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni.
Pozwól mu ostygnąć na ruszcie i pokrój na 2-3 ciasta.
Ubij mikserem miękkie masło, mleko skondensowane i kakao na śmietanę.
Posmaruj ciasta i zbierz śmietanę.
Wymieszaj składniki glazury, podgrzej trochę na kuchence, aż będzie gładka i posmaruj śmietaną.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy