Niezwykle interesujący, a jednocześnie genialny w swojej prostocie sposób na pokonanie zwykłej śmietany-ciast marchewkowych. Jeśli jeszcze nie wiesz, jak je ugotować, w dalszej części przepisu opiszę szczegółowo! A jeśli jest czas i chęć, radzę udekorować ciasto lukrem karmelowym.
Składniki
- marchew - 500 g
- pomarańczowy - 1 rzecz
- brązowy cukier - 200 g
- mąka - 320 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- mielony cynamon - 1 art.
- jaja kurze - 3 kawałki
- Olej roślinny - 150 ml
- orzechy włoskie - 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno zetrzyj marchewki i lekko wyciśnij, posiekaj orzechy w blenderze i zdejmij skórkę z pomarańczy.
Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Ubij jajka z brązowym cukrem mikserem.
Stopniowo wprowadzaj suche składniki, a następnie marchewki, orzechy i skórkę.
Podziel ciasto na 3 części i piecz ciasta w piekarniku przez 25-30 minut w 180 stopniach.
Ubij składniki śmietany, posmaruj schłodzone ciasta, Zbierz śmietanę i pozwól jej moczyć się przez co najmniej kilka godzin.