Prostota przepisu polega na tym, że krem jest przygotowywany bez jajek. Mascarpone jest natychmiast ubijany ze śmietaną i cukrem pudrem. W rezultacie leniwe tiramisu będzie gotowe za 15 minut. To prawda, że przed degustacją deseru z pewnością musisz stać w lodówce przez kilka godzin.
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 12 sztuk
- Kawa (espresso) – 200 ml
- koniak - 1 art.
- mascarpone - 100 g
- śmietana - 150 g
- cukier puder - 2 art.
- kakao - 2 art.
- wanilina - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz mascarpone, schłodzoną śmietanę, cukier puder i wanilinę.
Ubij śmietanę mikserem z dużą prędkością.
W szerokiej misce połącz kawę i koniak.
Zanurz ciasteczka w aromatycznym koniaku i włóż do przygotowanych szklanek. Możesz łamać ciasteczka, dostosowując je do rozmiaru używanych naczyń.
Dodaj śmietanę i ponownie ułóż warstwę ciastek namoczonych w kawie. Kontynuuj procedurę, aż szklanki się napełnią.
Na wierzch polej resztą śmietany i posyp kakao. Leniwe tiramisu powinno siedzieć w lodówce przez 2-3 godziny przed podaniem.