Najsmaczniejsze serniki są moim zdaniem z jagodą. I z różnymi-które będą pod ręką. Proponuję dziś przygotować wersję z jagodami. Wspaniały sezonowy deser na herbatę, który z pewnością spodoba się całej rodzinie. I wegańskie!
Składniki
- daktyle - 90 g
- sól - 2 szczypta
- płatki kokosowe - 70 g
- nasiona słonecznika - 35 g
- olej kokosowy - 30 g
- strąk wanilii - 1 rzecz
- mleko kokosowe (śmietana) – 240 ml
- Borówka - 325 g
- miód - 110 g
- sól - 2 szczypta
- olej kokosowy - 75 g
- nerkowce - 150 G
- sok z cytryny - 100 ml
- Skórka z cytryny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz orzechy nerkowca solą w 300 ml zimnej wody przez 3-4 godziny.
Zmiel wszystkie składniki bazy w blenderze, aż będą gładkie.
Mocno ubij masę do formy w kształcie ciasta. Wyślij do lodówki.
Zmiel w blenderze 150 g jagód z sokiem z cytryny, skórką, solą i miodem.
Odcedź orzechy nerkowca, dodaj orzechy do jagód i ponownie posiekaj, aż będą gładkie.
Ubij krem kokosowy, aż będzie puszysty za pomocą miksera. Wymieszaj z masą jagodową.
Dodaj pozostałe całe jagody i delikatnie wymieszaj.
Umieść nadzienie na cieście i wstaw do lodówki na kolejne 4-5 godzin.