Uwielbiam pastylkę do ssania, ponieważ można ją zrobić z prawie każdego owocu. Na przykład żółta śliwka jest idealna do tego zadania, ponieważ jest naturalnie bogata w pektyny. Sam proces jest niezwykle prosty, chociaż wymaga przyzwoitego czasu suszenia.
Składniki
- śliwki (żółty) – 1 kg
- woda - 1 szkło
- cukier (lub słodzik) – 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij śliwkę wodą, gotuj do miękkości przez 10-15 minut i przetrzyj przez sito.
Dodaj cukier lub słodzik do smaku.
Gotuj puree przez kolejne 5 minut i wlej cienką warstwę na pergamin.
Suszyć pastylkę w suszarce zgodnie z instrukcją lub w uchylonym piekarniku przez około 4-5 godzin w temperaturze 80 stopni.
Pokrój pastylkę do ssania.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy