Niezbyt klasyczna, ale niezwykle smaczna... to panna cotta z mascarpone. Delikatna kremowa konsystencja, łatwość przygotowania, łatwość podania. Ten lekki, ale jednocześnie dość sycący deser nie pozostawi obojętnym żadnego z Twoich gości.
Składniki
- mascarpone - 250 g
- śmietana (35%) – 5 szklanki
- żelatyna - 5 łyżeczka
- cukier - 250 g
- jagody (świeże) – do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żelatynę zalać niewielką ilością wody.
Do ciepłej śmietany wprowadź cukier i żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści.
Dodaj mascarpone i ubij masę mikserem, aż będzie gładka.
Rozłóż przyszły deser w przezroczystych kubkach lub specjalnych foremkach i wyślij do lodówki, aż stwardnieje (około 2-3 godzin).
Podawaj gotową Panna Cotta, ozdobioną świeżymi jagodami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy