Unikasz smażenia? W takim razie ten przepis na zupę grochową jest właśnie dla ciebie! Należy go ugotować na mocnym bulionie warzywnym, a na koniec dodać kawałek masła. Ale jeśli wykluczysz ostatni punkt, otrzymasz ciekawą opcję dietetyczną!
Składniki
- groszek (suchy) – 300 g
- ziemniaki - 300 g
- liść laurowy - 1 rzecz
- masło - 50 g
- sól - do smaku
- bulion warzywny - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie spłucz groszek, przykryj zimną wodą i pozostaw na 2 godziny.
Ponownie opłucz groszek i wlej do garnka z wrzącym bulionem. Gotuj przez 1,5 godziny na małym ogniu.
Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę.
Wlej ziemniaki, liść laurowy na patelnię z groszkiem i gotuj przez kolejne 15 minut.
Dodaj masło, sól i zdejmij z ognia. Zaparz zupę pod przykryciem przez 20 minut.
Możesz podać gotową zupę grochową. Smacznego!
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy