kompot jabłkowy w plasterkach na zimę

2 godz. 0 min.
2 puszki po 3 l
Kompot jabłkowy w plasterkach na zimę
ottoflick, stock.adobe.com
0

Domowy kompot ze świeżych jabłek to dobra alternatywa dla napojów gazowanych i soków sklepowych. Aromatyczny, umiarkowanie słodki napój spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Na świąteczny stół czy na co dzień? Tak, jak dusza zapragnie! Jest pyszny i zdrowy!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, obierz i pokrój w kliny.

Rozłóż jabłka równo i włóż do 2 wstępnie wysterylizowanych trzylitrowych słoików.

Dodaj cukier do słoików z jabłkami.

Zagotuj wodę i wlej wrzątek do jabłek w słoikach do góry. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do zaparzenia na 1-1,5 godziny.

Następnie wlej płyn ze słoików do rondla, ponownie zagotuj i wlej jabłka do słoików.

Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony kompot przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy