kompot jabłkowy na zimę

30 min
1 słoik
Kompot jabłkowy na zimę
Siergiej Wasilczenko, stock.adobe.com
0

Kompot jabłkowy w puszkach dobrze gasi pragnienie, jest przechowywany przez długi czas, Nadaje się do codziennego użytku i na świąteczny stół. Szybko, smacznie, aromatycznie i zdecydowanie zdrowiej niż napoje sklepowe. Z tych produktów otrzymasz 1 litrowy słoik.

Składniki

  • jabłka - 250 g
  • cukier - 70 g
  • woda - 850 ml
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, usuń rdzeń, pokrój w średnie plastry. Umieść plastry w przygotowanym sterylnym słoiku.

Zagotuj wodę, wlej wrzącą wodę do słoika z jabłkami, przykryj i pozostaw na 15-20 minut do zaparzenia.

Następnie spuść wodę ze słoika na patelnię, dodaj cukier i kwas cytrynowy, zagotuj syrop i gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty.

Wlej wrzący syrop z powrotem do słoika z jabłkami. Zwiń słoik, Odwróć, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowy kompot jabłkowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy