galaretka Agrestowa z żelatyną

25 min
8 porcji
Galaretka Agrestowa z żelatyną
Okssi, stock.adobe.com
0

Co roku zwijam galaretki jagodowe i owocowe na zimę. Dobrze komponują się z naleśnikami, naleśnikami i sernikami. Dzisiaj powiem Ci, jak gotować galaretkę agrestową z żelatyną. Ważne jest, aby pamiętać, że zacznie gęstnieć, gdy ostygnie.

Składniki

  • agrest - 4 kg
  • cukier - 2 kg
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • żelatyna - 20 g
  • woda (gotowany) – 120 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej żelatynę wodą i pozostaw na 15-20 minut.

Agrest przygotuj i podziel na dwie części.

Wyciśnij sok z jednej części jagód.

Zmiel pozostały agrest w blenderze.

Wymieszaj oba półfabrykaty, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 10 minut.

Zdejmij patelnię z ognia, dodaj żelatynę i wymieszaj. Włóż gorącą galaretkę do przygotowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy