dżem z zielonych winogron z pestkami

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z zielonych winogron z pestkami
Veronika Idiyat, stock.adobe.com
0

Dżem z pestek zielonych winogron to świetny sposób na wykorzystanie obfitych zbiorów w sezonie. Uwielbiam to robić, ponieważ jest niesamowicie pachnące i piękne. Pomimo obecności nasion, jeśli są odpowiednio przetwarzane, nie powodują niedogodności i nie psują smaku.

Składniki

  • Winogrona (zielony) – 1 kg
  • woda - 300 ml
  • cukier - 800 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 7 minut.

Oderwij winogrona z gałązek, zalej syropem i ostudź.

Doprowadzić obrabiany przedmiot do wrzenia, gotować przez 5 minut i ponownie ostudzić.

Gotuj dżem przez kolejne 5 minut i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy