Wystarczy zmienić jeden składnik, a ulubiona sałatka będzie lśnić nowymi kolorami. Klasyczny śledź pod futrem można przygotować z marynowanymi burakami. Co ciekawe, okazuje się, że jest świeży i gotowany. Wypróbuj obie opcje i oceń!
Składniki
- śledź (gotowy filet) – 300 g
- Burak - 250 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- majonez - 180 ml
- czosnek - 2 ząbki
- sok z cytryny - 1 art.
- sos sojowy - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój śledzie w drobną kostkę, posiekaj cebulę.
Zetrzyj marchewki, ziemniaki i jajka.
Zetrzyj buraki na grubej tarce, dodaj sok z cytryny, sos sojowy, pieprz, kolendrę, wyciśnij czosnek przez prasę. Dobrze wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut.
Ułóż warstwy śledzia, cebuli i ziemniaków. Dodaj pieprz, sól i majonez.
Następne są marchewki i jajka. Ponownie dopraw solą, pieprzem i posmaruj majonezem.
Przykryj sałatkę warstwą marynowanych buraków i udekoruj majonezem. Włóż gotowe danie do lodówki na 1,5 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy