sałatki 22.01.2022

śledzie pod futrem z marynowanymi burakami

40 min
4 porcje
Śledź pod futrem z marynowanymi burakami
0

Wystarczy zmienić jeden składnik, a ulubiona sałatka będzie lśnić nowymi kolorami. Klasyczny śledź pod futrem można przygotować z marynowanymi burakami. Co ciekawe, okazuje się, że jest świeży i gotowany. Wypróbuj obie opcje i oceń!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój śledzie w drobną kostkę, posiekaj cebulę.

Śledź pod futrem z marynowanymi burakami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Zetrzyj marchewki, ziemniaki i jajka.

Śledź pod futrem z marynowanymi burakami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Zetrzyj buraki na grubej tarce, dodaj sok z cytryny, sos sojowy, pieprz, kolendrę, wyciśnij czosnek przez prasę. Dobrze wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut.

Śledź pod futrem z marynowanymi burakami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Ułóż warstwy śledzia, cebuli i ziemniaków. Dodaj pieprz, sól i majonez.

Śledź pod futrem z marynowanymi burakami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Następne są marchewki i jajka. Ponownie dopraw solą, pieprzem i posmaruj majonezem.

Śledź pod futrem z marynowanymi burakami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Przykryj sałatkę warstwą marynowanych buraków i udekoruj majonezem. Włóż gotowe danie do lodówki na 1,5 godziny.

Śledź pod futrem z marynowanymi burakami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy