Tradycyjne hawajskie poke zawiera w przepisie świeże ryby podawane z ryżem, grubo posiekanymi kawałkami warzyw i innymi dodatkami. Proponuję ugotować to niezwykłe i bardzo zdrowe danie z krewetkami. To tylko eksplozja smaku!
Składniki
- ryż - 300 g
- krewetki - 150 g
- awokado - 1 szt.
- pomidory koktajlowe - 4 szt.
- ogórki - 1 szt.
- rzodkiewka - 2 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- marynowany imbir - 60 g
- glony - do smaku
- Zieleń (Dowolna) – opcjonalnie
- Sezam (biały i czarny) – 5 g
- sos sojowy - 50 ml
- sok z cytryny - 2 art.
- olej sezamowy - 10 ml
- Sol - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podsmaż czosnek na rozgrzanym oleju sezamowym.
Krewetki posolić, pieprzyć do smaku, dodać na patelnię z czosnkiem i olejem, smażyć na złoty kolor.
Pokrój miąższ awokado na cienkie plasterki.
Przygotuj marynatę: połącz sos sojowy, sok z cytryny i olej sezamowy. Marynuj krewetki, odstaw na 5 minut.
Ryż opłucz, zalej wodą, w stosunku 1: 1, Posol i zagotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez kolejne 20-25 minut.
Opłucz warzywa, osusz ręcznikami papierowymi, posiekaj. Ogórki i rzodkiewki pokroić w bardzo cienkie plasterki, pomidory koktajlowe pokroić na pół.
Na głębokim talerzu ułożyć ryż, przygotowane krewetki, awokado, rzodkiewki, ogórki i pomidory, posypać ziołami i sezamem. W razie potrzeby uzupełnij Poké marynowanym imbirem lub wodorostami.