sałatki 07.04.2023

Poke z krewetkami i awokado

30 min
2 porcje
Poke z krewetkami i awokado
0

Tradycyjne hawajskie poke zawiera w przepisie świeże ryby podawane z ryżem, grubo posiekanymi kawałkami warzyw i innymi dodatkami. Proponuję ugotować to niezwykłe i bardzo zdrowe danie z krewetkami. To tylko eksplozja smaku!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podsmaż czosnek na rozgrzanym oleju sezamowym.

Poke z krewetkami i awokado: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Krewetki posolić, pieprzyć do smaku, dodać na patelnię z czosnkiem i olejem, smażyć na złoty kolor.

Poke z krewetkami i awokado: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Pokrój miąższ awokado na cienkie plasterki.

Poke z krewetkami i awokado: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Przygotuj marynatę: połącz sos sojowy, sok z cytryny i olej sezamowy. Marynuj krewetki, odstaw na 5 minut.

Poke z krewetkami i awokado: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Ryż opłucz, zalej wodą, w stosunku 1: 1, Posol i zagotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez kolejne 20-25 minut.

Poke z krewetkami i awokado: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Opłucz warzywa, osusz ręcznikami papierowymi, posiekaj. Ogórki i rzodkiewki pokroić w bardzo cienkie plasterki, pomidory koktajlowe pokroić na pół.

Poke z krewetkami i awokado: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Na głębokim talerzu ułożyć ryż, przygotowane krewetki, awokado, rzodkiewki, ogórki i pomidory, posypać ziołami i sezamem. W razie potrzeby uzupełnij Poké marynowanym imbirem lub wodorostami.

Poke z krewetkami i awokado: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Foto: Julia Zubkowa

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy