Sałatka & 171; bransoletka z granatu&187; z kurczakiem i orzechami włoskimi
Pyszna i piękna "bransoletka z granatu" z pewnością spodoba się wszystkim Twoim gościom. Ugotuj go z kurczakiem i orzechami włoskimi, ułóż warstwami i udekoruj dodatkowym wystrojem. Dzielę się prostym przepisem na oryginalną sałatkę!
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 250 g
- Burak (gotowany) – 200 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- orzechy włoskie - pół szklanki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- majonez - 180 ml
- granat (ziarna) – 2 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotowanego kurczaka pokrój w drobną kostkę.
Osusz orzechy włoskie na patelni i posiekaj w blenderze.
Buraki, ziemniaki, marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Umieść szklankę na środku szerokiego talerza. To nada sałatce kształt pierścienia. Najpierw ułóż ziemniaki. Dodaj sól, mielony pieprz i trochę majonezu.
Następnie ułóż kurczaka zmieszanego z orzechami. Sól, pieprz i posmaruj majonezem.
Równomiernie rozłóż marchewki, a następnie buraki. Posyp pieprzem, solą i posmaruj majonezem ze wszystkich stron.
Udekoruj sałatkę ziarnami granatu na wierzchu, ostrożnie wyjmij szklankę.
Zaparz gotową sałatkę przez 1,5-2 godziny w lodówce.