półfabrykaty na zimę
27.05.2023
solanka warzywna z grzybami i kapustą na zimę
2 godz. 30 min.
8 porcji
Jeśli kochasz mieszankę, ale nie lubisz jej gotować-proponuję zaopatrzyć się raz na przyszłość. Taka mieszanka warzywna z kapustą i grzybami w małych słoikach zachwyci całą zimę i cały rok. Nie musisz za każdym razem robić wszystkiego od nowa.
Składniki
- kapusta - 3 kg
- marchew - 500 g
- cebula - 500 g
- Grzyby - 1.5 kg
- ocet - 0.25 szklanki
- Olej roślinny - 250 ml
- sól - 1 art.
- sos pomidorowy - 250 g
- cukier - 0.5 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj grzyby przez 15 minut we wrzącej wodzie i pokrój.
Losowo posiekaj wszystkie warzywa na mieszance.
Wymieszaj razem i zetrzyj je solą, cukrem i masłem.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez godzinę na małym ogniu.
Dodaj grzyby i sos pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną godzinę.
Wlej ocet, wymieszaj i zwiń mieszankę do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy