
Kiedy nie ma czasu na złożone danie, na ratunek przychodzi sprawdzony przepis na leniwe gołąbki. Proces jest zaskakująco prosty: wymieszaj wszystkie składniki z kapustą i uformuj te same kulki. W razie potrzeby cebuli z marchewką nie można nawet smażyć!
Składniki
- kapusta (Biała) – 250 g
- mielona wieprzowina - 400 g
- ryż na parze - 250 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- sok pomidorowy - 150 ml
- śmietana - 2 art.
- woda - 300 ml
- Olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.

Posiekaj kapustę, włóż do miski i zalej wrzącą wodą.

Obierz cebulę i drobno posiekaj, zetrzyj marchewki.

Podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor na gorącej patelni z olejem.

W głębokiej misce połącz mięso mielone, ryż, kapustę, jajko, smażenie, sól i zmielony czarny pieprz. Ugniataj wszystko rękami, aż będzie gładkie.

Z powstałej masy uformuj kulki tego samego rozmiaru. Aby farsz się nie przykleił-zwilż ręce zimną wodą.

W osobnym pojemniku połącz śmietanę, sok pomidorowy i gorącą wodę.

Umieść kulki na wysmarowanej patelni, zalej mieszanką śmietany i pomidorów i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut pod przykryciem.

Połóż gotowe gołąbki na talerzu i posyp posiekanymi ziołami do smaku.
