dania główne 22.01.2022

leniwe gołąbki

55 min
6 porcji
Leniwe gołąbki
0

Kiedy nie ma czasu na złożone danie, na ratunek przychodzi sprawdzony przepis na leniwe gołąbki. Proces jest zaskakująco prosty: wymieszaj wszystkie składniki z kapustą i uformuj te same kulki. W razie potrzeby cebuli z marchewką nie można nawet smażyć!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.

Leniwe gołąbki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Posiekaj kapustę, włóż do miski i zalej wrzącą wodą.

Leniwe gołąbki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Obierz cebulę i drobno posiekaj, zetrzyj marchewki.

Leniwe gołąbki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor na gorącej patelni z olejem.

Leniwe gołąbki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

W głębokiej misce połącz mięso mielone, ryż, kapustę, jajko, smażenie, sól i zmielony czarny pieprz. Ugniataj wszystko rękami, aż będzie gładkie.

Leniwe gołąbki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Z powstałej masy uformuj kulki tego samego rozmiaru. Aby farsz się nie przykleił-zwilż ręce zimną wodą.

Leniwe gołąbki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

W osobnym pojemniku połącz śmietanę, sok pomidorowy i gorącą wodę.

Leniwe gołąbki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Umieść kulki na wysmarowanej patelni, zalej mieszanką śmietany i pomidorów i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut pod przykryciem.

Leniwe gołąbki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Połóż gotowe gołąbki na talerzu i posyp posiekanymi ziołami do smaku.

Leniwe gołąbki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 9

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy