Nigdy nie próbowałeś Oliviera z jabłkiem? Napraw to szybko! Jabłka ciekawie uzupełniają warzywa i kiełbasę przyjemną kwaskowatością. A jeśli masz pod ręką zbyt słodką odmianę, po prostu dodaj kilka kropli soku z cytryny. Olivier wyjdzie, co trzeba!
Składniki
- gotowana kiełbasa (mleczny) – 300 g
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- zielony groszek (puszka) – 1 Bank
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- ogórki (słone) – 3 kawałki
- jabłka (odmiana słodko-kwaśna) – 1 rzecz
- majonez - 250 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- Zieleń (do dekoracji) – garść
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ziemniaki, marchew, jajka, ogórki, jabłko i kiełbasę pokroić w drobną kostkę.
Zielony groszek wrzuć do durszlaka, opłucz pod bieżącą wodą i lekko osusz na ręczniku papierowym.
Połącz groszek, kiełbasę, jajka, ziemniaki, jabłko, marchewkę i ogórki w głębokiej misce.
Sól, pieprz, dodaj majonez i delikatnie wymieszaj sałatkę łyżką.
Połóż Oliviera na talerzu do serwowania, udekoruj zielonym groszkiem i ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy