Trudno jest znaleźć osobę w przestrzeni poradzieckiej, która nie próbowałaby Oliviera. I każdy ma swój idealny przepis do smaku. Dziś proponuję przygotować ulubioną sałatkę z jajkami przepiórczymi. Biorąc pod uwagę ich mały rozmiar, będziesz musiał użyć co najmniej 10 sztuk.
Składniki
- gotowana kiełbasa (Doktorat) – 250 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- zielony groszek (puszka) – 150 g
- jaja przepiórcze (gotowane) – 10 sztuk
- ogórki (słone) – 250 G
- majonez - 250 ml
- oliwki (do dekoracji) – garść
- pietruszka (do dekoracji) – 2 gałązki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz jajka przepiórcze i pokrój na małe kawałki. Zostaw jedną do dekoracji.
Ziemniaki, marchew, kiełbasę i ogórki pokroić w kostkę tej samej wielkości.
Spłucz groszek pod bieżącą wodą i lekko osusz na ręczniku papierowym.
W głębokiej misce połącz jajka, ziemniaki, ogórki, marchewkę, kiełbasę i groszek.
Dodaj zmielony czarny pieprz, sól i majonez. Delikatnie wymieszaj sałatkę łyżką.
Użyj pierścienia do serwowania, aby ułożyć Oliviera na talerzu. Udekoruj natką pietruszki, oliwkami i połówkami jajka.