dżem z kaliny

30 min
8 porcji
Dżem z kaliny
Maryna Osadcha, stock.adobe.com
0

Jeśli nie boisz się lekkiej goryczki, zrób dżem z kaliny. Radzę zbierać jagody po pierwszych przymrozkach. Wtedy stają się tak soczyste i słodkie, jak to tylko możliwe. Załóż rękawiczki przed rozpoczęciem pracy, w przeciwnym razie ręce mogą zostać zranione.

Składniki

  • Kalina - 3 kg
  • cukier - 2 kg
  • pektyna - 25 g
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda - 1 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Włóż Kalinę do rondla, zalej wodą i gotuj przez 10 minut.

Wrzuć jagody do durszlaka i przetrzyj przez sito.

Wymieszaj pektynę ze 100 g cukru i odłóż na bok.

Puree z kaliny wymieszaj z pozostałym cukrem i gotuj przez 10 minut.

Dodaj kwas cytrynowy, półfabrykat z pektyną i gotuj przez kolejne 5 minut.

Napełnij sterylizowane słoiki gorącym dżemem i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy