Niebieskie mają niesamowitą właściwość wchłaniania aromatów i smaków dodatków. Ugotuj bakłażana według tego przepisu, a naprawdę wyjdą jak szaszłyki. W zależności od wielkości pokrojonych kawałków czas gotowania warzyw może się różnić.
Składniki
- bakłażany - 2 kg
- czosnek - 50 g
- cebula - 350 g
- Zieleń - kilka gałązek
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 80 ml
- kolendra - 0,5 łyżeczka
- liść laurowy - 3 kawałki
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- ziele angielskie - 4 groszek
- sól - 60 g
- woda - 4 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany na małe kawałki i zalej osoloną wodą przez 20 minut.
Posiekaj zioła, obrany czosnek i cebulę.
Zagotuj wodę, dodaj sól, przyprawy, bakłażany, czosnek, cebulę i zioła.
Gotuj przez 5-7 minut, Złap łyżką cedzakową i włóż do słoików.
Dodaj trochę oleju i octu do każdego słoika.
Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy