bakłażan jako kebab na zimę bez sterylizacji

40 min
6 porcji
Bakłażany jako kebab na zimę bez sterylizacji
vkuslandia, stock.adobe.com
0

Niebieskie mają niesamowitą właściwość wchłaniania aromatów i smaków dodatków. Ugotuj bakłażana według tego przepisu, a naprawdę wyjdą jak szaszłyki. W zależności od wielkości pokrojonych kawałków czas gotowania warzyw może się różnić.

Składniki

  • bakłażany - 2 kg
  • czosnek - 50 g
  • cebula - 350 g
  • Zieleń - kilka gałązek
  • Olej roślinny - 100 ml
  • ocet - 80 ml
  • kolendra - 0,5 łyżeczka
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • ziele angielskie - 4 groszek
  • sól - 60 g
  • woda - 4 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażany na małe kawałki i zalej osoloną wodą przez 20 minut.

Posiekaj zioła, obrany czosnek i cebulę.

Zagotuj wodę, dodaj sól, przyprawy, bakłażany, czosnek, cebulę i zioła.

Gotuj przez 5-7 minut, Złap łyżką cedzakową i włóż do słoików.

Dodaj trochę oleju i octu do każdego słoika.

Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy