kawior grzybowy z rzędów na zimę

50 min
6 porcji
Kawior grzybowy z ryadovok na zimę
Veronika Idiyat, stock.adobe.com
0

Co roku gotuję kawior grzybowy z rzędów i nigdy nie dotarł do wiosny. Jest tak pyszny, że po otwarciu słoika opamiętasz się, zeskrobując resztki z dnia. Polecam posmarować go czarnym chlebem i posypać posiekanymi ziołami na wierzchu.

Składniki

  • Rzędówki - 2 kg
  • marchew - 200 g
  • cebula - 200 g
  • Olej roślinny - 80 ml
  • ocet - 80 ml
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól - 1,5 art.
  • woda - 4 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz rzędy i umieść w rondlu z zimną wodą.

Gotuj przez 15 minut, wrzuć do durszlaka i ponownie spłucz.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Zetrzyj marchewki.

Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.

Dodaj marchewki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut.

Przepuścić przez maszynkę do mięsa gotowane grzyby i smażyć.

Dodaj 150 ml świeżej wody, soli, mielonego pieprzu i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlej ocet, wymieszaj i zamknij w przygotowanych słoikach.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy