Co roku gotuję kawior grzybowy z rzędów i nigdy nie dotarł do wiosny. Jest tak pyszny, że po otwarciu słoika opamiętasz się, zeskrobując resztki z dnia. Polecam posmarować go czarnym chlebem i posypać posiekanymi ziołami na wierzchu.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz rzędy i umieść w rondlu z zimną wodą.
Gotuj przez 15 minut, wrzuć do durszlaka i ponownie spłucz.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zetrzyj marchewki.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj marchewki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut.
Przepuścić przez maszynkę do mięsa gotowane grzyby i smażyć.
Dodaj 150 ml świeżej wody, soli, mielonego pieprzu i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej ocet, wymieszaj i zamknij w przygotowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy