gęsta galaretka-pięciominutowa Kalina

15 min
8 porcji
Gęsta galaretka
lyudmilka_n, stock.adobe.com
0

Aby zimą nie było pokusy kupowania słodyczy, zrób więcej pysznych zapasów owoców i jagód. Proponuję między innymi ugotować gęstą galaretkę-pięć minut kaliny. Krótkie gotowanie pozwala zachować maksimum składników odżywczych w jagodach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Żelatynę zalać wodą i odstawić na 15 minut.

Umieść Kalinę w szerokim rondlu i zetrzyj ją tłuczkiem.

Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby usunąć pestki i skórki.

Dodaj cukier i gotuj przez 5 minut od wrzenia.

Zdejmij patelnię z ognia, dodaj żelatynę i wymieszaj.

Ułóż galaretkę w czystych, suchych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy