kawior z grzybów miodowych na zimę przez maszynę do mięsa
To danie jest lubiane przez wszystkich: grzybiarzy, gospodynie domowe, a nawet kapryśnych gości. Apetyczny kawior z grzybów miodowych jest przygotowywany przez maszynę do mięsa, dzięki czemu konsystencja jest idealna. Można go zawinąć w naleśniki, posmarować chlebem lub grzankami.
Składniki
- grzyby miodowe - 2 kg
- marchew - 400 g
- cebula - 400 g
- Olej roślinny - 120 ml
- ocet - 50 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 10 groszek
- gałka muszkatołowa (mielony) – 0,5 CZ. l.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 120 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Grzyby miodowe dokładnie opłucz, umieść w głębokim rondlu, zalej zimną wodą i gotuj przez 10 minut.
Zmień wodę, dodaj liść laurowy i czarne ziarna pieprzu. Gotuj przez 5-7 minut i wrzuć do durszlaka.
Przełóż marchewki, obraną cebulę i lekko schłodzone grzyby przez maszynę do mięsa.
Cebulę z marchewką smażyć na oleju przez 10 minut.
Dodaj grzyby miodowe, cukier, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj pozostałe przyprawy, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i włóż do wysterylizowanych słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.