Ta prosta sałatka jest przygotowywana w ciągu kilku minut, wspaniale zwiększa apetyt i ozdabia każdy stół jednym swoim wyglądem. Osobno polecam ugotować go na piknik, ponieważ nie zepsuje się i nie zwietrzy z powodu pozostawania w powietrzu trochę dłużej.
Składniki
- papryka - 0,5 kg
- Chili - 1 strąk
- rukola - 100 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- ocet jabłkowy - 2 łyżeczka
- ostra czerwona papryka - 1 szczypta
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- imbir (tarty) – 0,5 łyżeczka
- czosnek - 4 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój paprykę w paski i drobno posiekaj chili i czosnek.
Dodaj startego imbiru i dokładnie umytą rukolę do warzyw.
Połącz olej, ocet, cukier, sól i wszystkie przyprawy, polej sałatkę i wymieszaj.
Pozostaw paprykę do marynowania przez co najmniej półtorej godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy