Sałatka z makaronem, warzywami i oliwkami to proste i smaczne danie, które pozwala na szeroką gamę składników. Wraz z warzywami można również dodać grzyby, kawałki mięsa, wędliny lub ryby.
Składniki
- makaron (gotowane) – 50 g
- pomidory koktajlowe - 6-7 sztuk
- papryka - 1/2 kawałki
- oliwki - 6-8 sztuk
- Zieleń - do smaku
- sól - 1 szczypta
- oliwa z oliwek - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Do sałatki należy użyć gotowanego i schłodzonego makaronu. Mogą to być farfale (kokardki), spirale, makaron, penne lub drobny makaron orzo. Włóż makaron do miski, dodaj wiśnie pokrojone w ćwiartki.
Pokrój połowę słodkiej papryki w paski i włóż do miski.
Pokrój oliwki na połówki i wyślij do miski wraz z drobno posiekanymi ziołami. Pietruszka lub bazylia są idealne.
Lekko posolić sałatkę, doprawić olejem i wymieszać.
Dzięki makaronowi w kompozycji sałatka jest dość sycąca i może być podawana do stołu jako niezależne danie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy