kompot figowy na zimę

45 min
1 porcja
Kompot z fig na zimę
0

Od dawna wiadomo, że soczyste słodkie figi tworzą doskonały dżem i dżemy. Ale kompot nie będzie gorszy. A jak go właściwie ugotować, biorąc pod uwagę delikatność owoców, powiem ci szczegółowo i krok po kroku w przepisie.

Składniki

  • figi - 200 g
  • woda - 1 L
  • cukier - 2 art.
  • kwas cytrynowy - 2 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz i osusz figi, pokrój na pół i przykryj wodą.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10-15 minut na małym ogniu.

Dodaj cukier i gotuj, aż się rozpuści.

Przenieś wszystko do sterylnego słoika, dodaj kwas cytrynowy i sterylizuj przez kolejne 10-15 minut w garnku z wodą.

Zwiń kompot figowy.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy