Bynajmniej nie tylko sałatki warzywne i kompoty owocowe można zwijać na zimę w słoikach. Na przykład taka zupa grochowa na pewno nie zaszkodzi wśród półfabrykatów. Do gotowania potrzebujesz suszonego, a najlepiej posiekanego groszku.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć groszek przez noc, a następnie gotować zgodnie z instrukcjami, aż będzie w połowie ugotowany.
Zetrzyj marchewki i drobno posiekaj cebulę i paprykę. Smaż warzywa przez 15-20 minut na oleju, aż będą miękkie.
Obierz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.
Dodaj przecier pomidorowy, sól i cukier do warzyw. Umieść tam groszek.
Gotuj wszystko pod przykryciem przez 40-50 minut na małym ogniu.
Wlej ocet 5 minut przed końcem i zwiń zupę w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy