melon w syropie na zimę

45 min
4 porcje
Melon w syropie na zimę
0

Zimowe puste miejsca to nieograniczona przestrzeń dla wyobraźni. Nawet bardzo nietypowy melon konserwujący można przygotować na wiele różnych sposobów. W tym zwiń w słoiki w syropie. Mówię Ci, jak to zrobić!

Składniki

  • Melon - 1 kg
  • cukier - 250 g
  • kwas cytrynowy - 2-3 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój melona na kawałki, włóż do słoików umytych sodą i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 10 minut.

Odcedź tę wodę, dodaj do niej cukier i kwas cytrynowy i ponownie zagotuj.

Napełnij melona syropem przez kolejne 10 minut.

Ponownie odcedź i zagotuj.

Napełnij melona i zwiń pokrywki na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy