półfabrykaty na zimę
05.01.2023
dżem dyniowy z suszonymi morelami i pomarańczą
1 godz. 30 min.
4 porcje
Oszałamiający jasny odcień dżemu z dyni, suszonych moreli i pomarańczy sprawia, że chcesz go natychmiast zjeść. Po co więc odmawiać sobie przyjemności? Dalej w przepisie chętnie podzielę się pomysłem, jak przygotować kilka słoików na przyszłość.
Składniki
- Dynia - 2 kg
- pomarańczowy - 3 kawałki
- suszone morele - 400 g
- cytryna - 1 rzecz
- cukier - 1 kg
- cynamon - 3 kije
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj dynię i umyte suszone morele.
Przykryj je cukrem, zagotuj i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
Obierz pomarańcze ze wszystkich folii i pokrój miąższ. Wyciśnij sok z cytryny i rozbij laski cynamonu.
Wyślij wszystko do dyni i gotuj przez kolejne 20 minut.
Wyłącz kuchenkę i pozostaw dżem na 15-20 minut.
Włóż go do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy