dżem winogronowy Isabella bez pestek

1 godz. 0 min.
10 porcji
Dżem winogronowy Isabella bez pestek
valevale, stock.adobe.com
0

Jesień to obfity czas pachnących owoców i jagód. Zbiory na zimę najlepiej wykonywać o tej porze roku. Nie należy lekceważyć winogron. Na przykład możesz ugotować dżem z winogron Isabella. Zgodnie z tym przepisem uzyskuje się go bez pestek.

Składniki

  • Winogrona (Izabela) – 2 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • kwas cytrynowy - na czubku noża

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz Winogrona, Usuń jagody z pęczków i umieść na patelni.

Za pomocą popychacza dokładnie zmiażdż winogrona.

Gotuj powstałą masę przez 2 minuty po ugotowaniu.

Ostudź i przetrzyj przez sito. Pozwoli to pozbyć się skórki i pestek.

Wlej przecier winogronowy do rondla z grubym dnem i dodaj cukier.

Gotować na wolnym ogniu przez 40 minut.

Dodaj kwas cytrynowy i po 5 minutach włóż do wysterylizowanych słoików.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy