Jesień to obfity czas pachnących owoców i jagód. Zbiory na zimę najlepiej wykonywać o tej porze roku. Nie należy lekceważyć winogron. Na przykład możesz ugotować dżem z winogron Isabella. Zgodnie z tym przepisem uzyskuje się go bez pestek.
Składniki
- Winogrona (Izabela) – 2 kg
- cukier - 1,5 kg
- kwas cytrynowy - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz Winogrona, Usuń jagody z pęczków i umieść na patelni.
Za pomocą popychacza dokładnie zmiażdż winogrona.
Gotuj powstałą masę przez 2 minuty po ugotowaniu.
Ostudź i przetrzyj przez sito. Pozwoli to pozbyć się skórki i pestek.
Wlej przecier winogronowy do rondla z grubym dnem i dodaj cukier.
Gotować na wolnym ogniu przez 40 minut.
Dodaj kwas cytrynowy i po 5 minutach włóż do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy