SOS & 171; Dolmio & 187; w domu na zimę
Jeśli kochasz kuchnię włoską, ten przepis jest specjalnie dla ciebie. Proponuję przygotować pyszny sos Dolmio na zimę, który doskonale nadaje się do makaronu, pizzy i lasagne. Domowe dolmio to najlepsza alternatywa dla sosów sklepowych!
Składniki
- pomidory (śmietana) – 4 kg
- cebula - 500 g
- czosnek - 1 Głowa
- bazylia - 1/2 pęczek
- pietruszka - 1/2 pęczek
- pasta pomidorowa - 225 ml
- Olej roślinny - do smażenia
- ocet winogronowy - 100 ml
- ostra czerwona papryka - opcjonalnie
- włoskie zioła - opcjonalnie
- brązowy cukier - 100 g
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz, podziel na 2 części: małe i większe. Duże pomidory sparzyć wrzącą wodą, pozostawić na 2 minuty, następnie zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Pokrój małe pomidory losowo i zmiksuj blenderem.
Umieść wszystkie przygotowane pomidory (posiekane i zmiażdżone) w garnku do gotowania, zagotuj i na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 1 godzinę.
Obierz cebulę i połowę główki czosnku, drobno posiekaj i smaż na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor.
Obierz i posiekaj drugą połowę główki czosnku. Opłucz warzywa, osusz i drobno posiekaj.
Po godzinie od rozpoczęcia gotowania dodaj do garnka do gotujących się pomidorów koncentrat pomidorowy, smażoną cebulę i czosnek, sól i cukier. Mieszaj i gotuj wszystko razem przez 20 minut.
Do gotującego się sosu wprowadź ostrą paprykę i włoskie zioła (opcjonalnie), posiekany czosnek, posiekane zioła i ocet. Dobrze wymieszaj i gotuj, mieszając, przez kolejne 20 minut.
Wlej wrzący sos do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.