SOS & 171; Dolmio & 187; w domu na zimę

2 godz. 30 min.
6 puszek po 0,5 l
SOS
Iryna Melnyk, stock.adobe.com
0

Jeśli kochasz kuchnię włoską, ten przepis jest specjalnie dla ciebie. Proponuję przygotować pyszny sos Dolmio na zimę, który doskonale nadaje się do makaronu, pizzy i lasagne. Domowe dolmio to najlepsza alternatywa dla sosów sklepowych!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomidory opłucz, podziel na 2 części: małe i większe. Duże pomidory sparzyć wrzącą wodą, pozostawić na 2 minuty, następnie zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Pokrój małe pomidory losowo i zmiksuj blenderem.

Umieść wszystkie przygotowane pomidory (posiekane i zmiażdżone) w garnku do gotowania, zagotuj i na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 1 godzinę.

Obierz cebulę i połowę główki czosnku, drobno posiekaj i smaż na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor.

Obierz i posiekaj drugą połowę główki czosnku. Opłucz warzywa, osusz i drobno posiekaj.

Po godzinie od rozpoczęcia gotowania dodaj do garnka do gotujących się pomidorów koncentrat pomidorowy, smażoną cebulę i czosnek, sól i cukier. Mieszaj i gotuj wszystko razem przez 20 minut.

Do gotującego się sosu wprowadź ostrą paprykę i włoskie zioła (opcjonalnie), posiekany czosnek, posiekane zioła i ocet. Dobrze wymieszaj i gotuj, mieszając, przez kolejne 20 minut.

Wlej wrzący sos do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy