dżem berberysowy

1 godz. 40 min.
20 porcji
Dżem z berberysu
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Dżem berberysowy nie tylko przyciąga swoim żywym czerwonym kolorem, ale także ma niezapomniany aromat i smak. A ile składników odżywczych zawierają te jagody! Jasne, możesz zrobić sos berberysowy do mięsa, ale nadal nalegam na dżem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zacznijmy od etapu przygotowawczego. Opłucz wszystkie jagody, usuń zgniłe lub zepsute. Przenieś wszystkie jagody do miski i przykryj cukrem. Pozostaw na 6-8 godzin, aby jagody dały sok.

Gdy berberys da wystarczającą ilość soku, a cukier się rozpuści, możesz zacząć gotować dżem. Umieść miskę jagód na średnim ogniu i ciągle mieszaj, aż dżem się zagotuje. Jak tylko się zagotuje, gotuj dżem przez kolejne 15 minut i możesz wlać do słoików.

Przygotuj słoiki. Dobrze je wypłucz i wysterylizuj. Wlej dżem do słoików, zwiń i wyślij do przechowywania w ciemnym i chłodnym miejscu.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy