Dżem berberysowy nie tylko przyciąga swoim żywym czerwonym kolorem, ale także ma niezapomniany aromat i smak. A ile składników odżywczych zawierają te jagody! Jasne, możesz zrobić sos berberysowy do mięsa, ale nadal nalegam na dżem.
Składniki
- Berberys - 2 kg
- cukier - 3 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zacznijmy od etapu przygotowawczego. Opłucz wszystkie jagody, usuń zgniłe lub zepsute. Przenieś wszystkie jagody do miski i przykryj cukrem. Pozostaw na 6-8 godzin, aby jagody dały sok.
Gdy berberys da wystarczającą ilość soku, a cukier się rozpuści, możesz zacząć gotować dżem. Umieść miskę jagód na średnim ogniu i ciągle mieszaj, aż dżem się zagotuje. Jak tylko się zagotuje, gotuj dżem przez kolejne 15 minut i możesz wlać do słoików.
Przygotuj słoiki. Dobrze je wypłucz i wysterylizuj. Wlej dżem do słoików, zwiń i wyślij do przechowywania w ciemnym i chłodnym miejscu.