dżem Kalinowy bez pestek

45 min
2 porcje
Dżem z kaliny bez pestek
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Dżem z kaliny jest bardzo osobliwy i nie można go porównać z innymi preparatami jagodowymi. A wszystko dlatego, że kalina ma swój wyjątkowy, lekko cierpki smak. Jest jedno zastrzeżenie: bardzo radzę przygotować taki dżem bez pestek. A następnie w przepisie szczegółowo opiszę, jak najlepiej to zrobić.

Składniki

  • Kalina - 800 g
  • woda - 120 ml
  • cukier - 700 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej Kalinę wodą i gotuj do miękkości. Jeśli jest zbyt gorzki, najpierw zamroź.

Przetrzyj jagodę przez sito.

Dodaj cukier do puree i ponownie zagotuj.

Gotuj dżem przez około 15 minut do pożądanej gęstości i zwiń w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy