kapusta kiszona z burakami na zimę

20 min
8 porcji
Kapusta kiszona z burakami na zimę
tycoon101, stock.adobe.com
0

Trudno wyobrazić sobie pełnoprawną zimową ucztę bez pachnących kwasek. Możesz gotować je na różne sposoby, używając za każdym razem nowych kombinacji warzyw, a nawet owoców. Dzisiaj powiem ci przepis na kiszoną kapustę z burakami. Okazuje się piękny, chrupiący i bardzo smaczny!

Składniki

  • kapusta - 2,5 kg
  • Burak - 500 g
  • cukier - 1 art.
  • sól - 1,5 art.
  • woda (gotowany) – 1,5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój kapustę i obrane buraki.

Ułóż warzywa w emaliowanym wiadrze lub szerokim rondlu.

Wymieszaj wodę, cukier i sól.

Wlej solankę do miski z warzywami, przykryj i ustaw ucisk. Przedmiot obrabiany powinien stać przez jeden dzień w ciepłym pomieszczeniu, a następnie przenieść go na 10 dni w chłodne miejsce.

Ułóż kiszoną kapustę z burakami w przygotowanych słoikach, szczelnie zamknij nylonowymi pokrywkami i przechowuj w piwnicy.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy