jagody we własnym soku na zimę

30 min
2 porcje
Jagody we własnym soku na zimę
FomaA, stock.adobe.com
0

Proponuję zrobić pyszny dżem jagodowy we własnym soku. Zimą taki dżem z łatwością zastąpi każdy deser lub stanie się idealnym nadzieniem do ulubionych ciast i ciast.

Składniki

  • Borówka - 500 GR
  • cukier - 200 Gr
  • kwas cytrynowy - 15 GR

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przed rozpoczęciem gotowania wysterylizuj słoiki i przygotuj jagody. Opłucz je dobrze w wodzie i usuń zgniłe.

Wymieszaj czyste jagody z cukrem i gotuj na średnim ogniu. Ciągle mieszaj, aby dżem się nie przypalił.

Gdy dżem się zagotuje, dodaj kwas cytrynowy. Dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Wlej dżem do słoików i wstaw do ostygnięcia w ciemnym, chłodnym miejscu.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy