Cóż, jak bez tradycyjnej zupy? Mam w magazynie wiele ciekawych przepisów na ten temat, ale dziś chcę podzielić się opcją z wołowiną i kaszą jaglaną. Radzę podawać z selerem. Jego smak uzupełnia danie, jak to możliwe!
Składniki
- wołowina (filet) – 400 g
- ziemniaki (średni) – 2 kawałki
- kapusta (Biała) – 300 g
- kapusta kiszona - 150 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- proso - 3 art.
- pasta pomidorowa - 2 art.
- Olej roślinny - 30 ml
- liść laurowy - 1 rzecz
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - 2 łyżeczka
- woda - 2 L
- seler (do zgłoszenia) – 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, pokrój, zalej wodą, dodaj liść laurowy, czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 1 godzinę.
Posiekaj białą kapustę, kiszoną - opłucz pod bieżącą wodą.
Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę. Zetrzyj marchewki.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj białą i kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy i kilka łyżek bulionu z garnka. Dusić przez 5-7 minut.
W rondelku z mięsem wlej ziemniaki, umytą proso, smaż i gotuj przez 15 minut.
Sól i wyłącz. Podawaj zupę ze świeżym liściem selera.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy