Jeśli lubisz marynaty, klasyczna kapuśniak z pewnością ci się spodoba. Kwaśne, aromatyczne i bardzo smaczne, przygotowywane są z kiszonej kapusty i mięsa. W przepisie użyję fileta z kurczaka, ale zrobi to również wieprzowina, wołowina lub indyk.
Składniki
- filet z kurczaka - 450 g
- kapusta kiszona - 300 g
- ziemniaki (średni) – 4 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 2 art.
- liść laurowy - 3 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umytego kurczaka pokrój na małe kawałki i włóż do garnka z wodą.
Dodaj liść laurowy, czarne ziarna pieprzu i gotuj przez pół godziny po ugotowaniu.
Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.
Wlej kiszoną kapustę, ziemniaki, smażenie i ząbki czosnku zmiażdżone rączką noża na patelnię. Gotuj przez kolejne 15 minut.
Dodaj sól, wyłącz ogrzewanie i zaparzaj pod przykryciem przez 10-15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy