Bulion grzybowy to świetna baza do zup i sosów. Jeśli uważasz, że naprawdę pyszny i aromatyczny bulion pochodzi tylko z grzybów leśnych, mam dla Ciebie świetną wiadomość. Pieczarki nie są gorsze!
Składniki
- pieczarki - 500 g
- woda - 2 L
- marchew - 2 kawałki
- seler - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- sól - 0.5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- liść laurowy - 2 kawałki
- oliwa z oliwek - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pieczarki i warzywa na kawałki średniej wielkości i zmiażdż czosnek nożem.
Podsmaż cebulę z marchewką na oliwie z oliwek na złoty kolor.
Napełnij wszystkie składniki wodą, zagotuj i gotuj przez około pół godziny.
7 minut przed końcem gotowania dodaj liść laurowy, sól i przyprawy.
Jeśli bulion jest potrzebny w czystej postaci-odcedź go przez gazę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy