półfabrykaty na zimę
24.04.2023
marynowane buraki na zimę w słoikach z octem
2 godz. 10 min.
8 porcji
Koniecznie zaopatrz się w marynowane buraki z octem na zimę! Można go dodawać do barszczu, sałatek i jeść tak po prostu. Nie musisz kupować tego warzywa i tracić czasu na jego przygotowanie. Wystarczy otworzyć słoik, posiekać i dodać do naczynia.
Składniki
dla buraków:
- Burak - 2 kg
- woda - 6 L
do marynaty:
- ocet - 150 ml
- cukier - 40 g
- sól - 60 g
- woda - 1,8 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Buraki opłucz i umieść w garnku z wodą.
Gotuj przez 2 godziny, a następnie ostudź i obierz.
Pokrój buraki i włóż do wysterylizowanych słoików.
Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 20 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól.
Gotuj przez 2 minuty, dodaj ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Wlej wrzącą marynatę do słoików, zwiń buraki i dobrze zawiń na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy