Nie chcesz długo gotować domowego makaronu? Nie ma znaczenia, lagman okazuje się bardzo smaczny z gniazdami makaronu. Teraz Można je kupić w prawie każdym sklepie. Opowiadam bardzo prosty i pyszny przepis na orientalną zupę z jagnięciną.
Składniki
- Baranina - 600 g
- makaron (gniazda) – 350 g
- pomidory (średnie) – 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 1 Głowa
- Olej roślinny - 30 ml
- sos chili - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
- szczypiorek (do zgłoszenia) – 3 stem
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jagnięcinę, pokrój i gotuj w osolonej wodzie z liściem laurowym przez 1 godzinę.
Wyłowić łyżką cedzakową, lekko ostudzić i pokroić na małe kawałki.
Pokrój pomidory, marchewkę i obraną cebulę.
Rozgrzej olej w głębokim kotle, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.
Dodaj mięso, pomidory i sos chili. Kontynuuj gotowanie przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pokrój czosnek na pół wzdłuż, umieść obie połówki w kotle.
Dodaj całą ostrą paprykę, wlej pozostały bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut pod przykryciem.
Posolić, zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut pod przykryciem.
Osobno w osolonej wodzie ugotuj makaron do miękkości.
Połóż makaron na talerzu, wlej zupę z jagnięciną, posyp posiekaną zieloną cebulą.