Klasyczny tkemali to jeden z najpopularniejszych sosów w kuchni gruzińskiej. Chcę podzielić się niezupełnie standardowym przepisem tkemali z koncentratem pomidorowym. Jego oryginalna kwaskowatość tworzy niepowtarzalny smak, który trudno wyrazić słowami. Znalezisko do mięsa!
Składniki
- śliwki - 1 kg
- Chili - 2 kawałki
- Olej roślinny - 1 art.
- sól - 0.5 art.
- cukier - 100 g
- pasta pomidorowa - 1 art.
- czosnek - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwki i przepuść je przez maszynę do mięsa.
Zmiel czosnek i chili w blenderze. Dodaj pomidora i olej.
Dodaj cukier i sól i gotuj sos przez 15 minut na małym ogniu.
Zwiń tkemali w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy