tkemali z koncentratem pomidorowym na zimę

45 min
4 porcje
Tkemali z koncentratem pomidorowym na zimę
anaumenko, stock.adobe.com
0

Klasyczny tkemali to jeden z najpopularniejszych sosów w kuchni gruzińskiej. Chcę podzielić się niezupełnie standardowym przepisem tkemali z koncentratem pomidorowym. Jego oryginalna kwaskowatość tworzy niepowtarzalny smak, który trudno wyrazić słowami. Znalezisko do mięsa!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwki i przepuść je przez maszynę do mięsa.

Zmiel czosnek i chili w blenderze. Dodaj pomidora i olej.

Dodaj cukier i sól i gotuj sos przez 15 minut na małym ogniu.

Zwiń tkemali w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy