Najłatwiejszym sposobem na urozmaicenie półfabrykatów z piklami jest użycie szerokiej gamy dodatków. Na przykład lubię dodawać wierzchołki marchwi. Oryginalny i niezwykły, a jednocześnie nie znika w sezonie młodej marchwi. Same plusy!
Składniki
- ogórki - 500 g
- woda - 500 ml
- wierzchołki marchwi - 4 gałązki
- ocet - 50 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
- ziele angielskie - 4 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie. Opłucz wierzchołki.
Włóż połowę blatów i ogórków do słoika.
Zalej wrzącą wodą i pozwól ogórkom ostygnąć pod przykryciem.
Odcedź tę wodę, ponownie zalej świeżą wrzącą wodą i ostudź. Zlać.
Zagotuj 500 ml wody z pozostałymi blatami.
Dodaj sól, cukier i pieprz i gotuj przez 3 minuty.
Wlej ocet, zalej ogórki marynatą i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy