kompot morelowy z tymiankiem

45 min
4 porcje
Kompot morelowy z tymiankiem
kostik2photo, stock.adobe.com
0

Czy można urozmaicić zwykły kompot z moreli w puszkach? Oczywiście, że możesz. Wystarczy poeksperymentować z dodatkami i przyprawami. Tym razem z ziołami. Na przykład proponuję dodać kilka gałązek tymianku!

Składniki

  • morele - 1.5 kg
  • woda - 1.5-2 L
  • cukier - 200 g
  • tymianek - 4 gałązki
  • sok z cytryny - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Włóż umyte morele do sterylnych słoików.

Zalej je wrzącą wodą, pozostaw na 10 minut pod przykryciem i odcedź.

Ponownie zagotuj tę samą wodę, ponownie wlej morele na 10 minut i ponownie spuść.

Dodaj sok z cytryny, cukier i tymianek do tej wody i gotuj syrop przez kilka minut po zagotowaniu.

Odcedź syrop, ponownie zalej morele i zwiń kompot.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy