dżem z czarnej jarzębiny

40 min
2 porcje
Dżem z czarnej jarzębiny
glenkar, stock.adobe.com
0

Czarna jarzębina ma nieco specyficzny smak, przez co wielu po prostu nie wie, jak ją ugotować. W rzeczywistości dzięki temu uzyskuje się z niej tak piękny dżem-wcale nie mdły, umiarkowanie słodki, z lekką cierpkością na finiszu.

Składniki

  • Aronia - 500 g
  • cukier - 400 g
  • woda - 150 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jarzębinę i zmiel ją blenderem z wodą.

Gotuj masę przez 7 minut po zagotowaniu i stopniowo dodawaj cukier.

Gotuj dżem przez kolejne 10-15 minut i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy