dżem z czarnej porzeczki bez sterylizacji

10 min
8 porcji
Dżem z czarnej porzeczki bez sterylizacji
zoryanchik, stock.adobe.com
0

Ten przepis przygotowuje dżem z czarnej porzeczki w dosłownie 5 minut. Chodzi o to, że jagody zawierają dużą ilość pektyny, która jest doskonałym naturalnym zagęszczaczem. Lepiej przechowywać takie puste miejsca w lodówce.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj porzeczki, opłucz pod bieżącą wodą i włóż do rondla.

Zetrzyj jagody tłuczkiem lub zmiel blenderem zanurzeniowym.

Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Umieść patelnię na małym ogniu, wlej wodę i gotuj przez 4-5 minut po ugotowaniu.

Napełnij przygotowane słoiki gorącym dżemem i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy