Jest mało prawdopodobne, że kiedykolwiek zrobiłeś dżem z... bananów. Przygotuj tę delikatną słodką ucztę z zaledwie kilku składników i ciesz się przyjemnym, niezwykłym smakiem przy filiżance herbaty w mroźne zimowe wieczory.
Składniki
- banany (obrane) – 400 g
- pomarańczowy - 1 szt.
- cytryna - 1 szt.
- woda - 8 art.
- cukier - 200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny, wymieszaj.
Na patelni połącz wodę i cukier. Na małym ogniu, ciągle mieszając, gotuj syrop, aż cukier się rozpuści, a po ugotowaniu - do pięknego karmelowego koloru. Zajmie to około 7-10 minut.
Osobno zagotuj sok owocowy.
W małych porcjach wlej gorący sok do gotowego karmelu, mieszaj, aż będzie gładki i usuń z ognia.
Pokrój banany w średnią kostkę.
Ponownie podpal patelnię z karmelem, włóż banany, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż banany będą miękkie i prawie przezroczyste.
Wlej dżem bananowy z pomarańczą do wcześniej wysterylizowanych słoików, przekręć i ostudź do góry nogami. Do długotrwałego przechowywania polecam trzymanie słoików z dżemem w chłodnym, ciemnym miejscu.
Podawaj dżem bananowy z pomarańczami do naleśników, serników, twarogu lub po prostu herbaty.