dżem bananowy z pomarańczą

40 min
3 porcje
Dżem bananowy z pomarańczą
losinstantes, stock.adobe.com
0

Jest mało prawdopodobne, że kiedykolwiek zrobiłeś dżem z... bananów. Przygotuj tę delikatną słodką ucztę z zaledwie kilku składników i ciesz się przyjemnym, niezwykłym smakiem przy filiżance herbaty w mroźne zimowe wieczory.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny, wymieszaj.

Na patelni połącz wodę i cukier. Na małym ogniu, ciągle mieszając, gotuj syrop, aż cukier się rozpuści, a po ugotowaniu - do pięknego karmelowego koloru. Zajmie to około 7-10 minut.

Osobno zagotuj sok owocowy.

W małych porcjach wlej gorący sok do gotowego karmelu, mieszaj, aż będzie gładki i usuń z ognia.

Pokrój banany w średnią kostkę.

Ponownie podpal patelnię z karmelem, włóż banany, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż banany będą miękkie i prawie przezroczyste.

Wlej dżem bananowy z pomarańczą do wcześniej wysterylizowanych słoików, przekręć i ostudź do góry nogami. Do długotrwałego przechowywania polecam trzymanie słoików z dżemem w chłodnym, ciemnym miejscu.

Podawaj dżem bananowy z pomarańczami do naleśników, serników, twarogu lub po prostu herbaty.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy