Domowy keczup to pyszny sos bez zbędnych dodatków, który można podawać nawet dzieciom. Piękno tego przepisu polega na tym, że keczup jest przygotowywany bez dodatku octu. Wegetarianom i tym, którzy są na PP, na pewno się spodoba! Do ziemniaków, makaronu, mięsa, a nawet pizzy!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory zalać wrzącą wodą, odstawić na 3-5 minut, następnie zdjąć skórkę i pokroić losowo.
Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w kostkę. Posiekaj cebulę.
Ubij przygotowane warzywa blenderem, aż będą gładkie.
Umieść masę warzywną na patelni, zagotuj na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj sos, od czasu do czasu mieszając, przez 1 godzinę.
Dodaj sól, cukier, przyprawy i przyprawy, wymieszaj, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej wrzący keczup do wcześniej wysterylizowanych małych słoików i szczelnie zamknij. Schłodzony keczup przechowuj w lodówce.