Dla miłośników koreańskich przekąsek Chcę zaoferować jeden interesujący przepis. Marynujemy dziś kalafior. Przystawka jest pikantna i umiarkowanie pikantna, nadaje się do każdego przystawki i dania głównego. Kalafior po koreańsku będzie ozdobą każdego stołu!
Składniki
- kalafior - 700 g
- marchew - 1 szt.
- czosnek - 5 ząbki
- liść laurowy - 2 szt.
- papryka - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- Mieszanka groszku pieprzowego - do smaku
- woda - 1 L
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet (9%) – 200 ml
- cukier - 1 szkło
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Kalafior wstępnie namocz w zimnej osolonej wodzie. Następnie opłucz i rozłóż na kwiatostany.
Blanszuj różyczki kalafiora we wrzącej wodzie przez 1-2 minuty, a następnie wrzuć do durszlaka.
Przygotuj marynatę z wody, soli, cukru, octu i oleju roślinnego. Gotuj przez 5 minut.
Wrzącą marynatą zalej ugotowane różyczki kalafiora i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce do marchwi w stylu koreańskim.
Czosnek obrać i pokroić w duże talerze.
Marchew i czosnek Wyślij do miski na kalafior, wymieszaj.
Dodaj przyprawy i przyprawy.
Pozostaw półfabrykat do marynowania na 6-8 godzin w chłodnym miejscu.
Włóż gotowy marynowany kalafior w stylu koreańskim do wcześniej wysterylizowanych słoików, zalej pozostałą marynatą, Zamknij nylonowymi pokrywkami i wyślij do lodówki.