W słoikach można marynować nie tylko pieczarki i borowiki. I nie tylko grzyby miodowe z kurkami. Na przykład takie marynowane boczniaki zdecydowanie zasługują na szczególną uwagę. Niekwestionowany faworyt w mojej rodzinie, a dziś podzielę się z wami przepisem.
Składniki
- boczniaki - 600 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 4 groszek
- sól - 2 art.
- cukier - 2 art.
- woda - 500 ml
- ocet - 30 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Boczniaki pokrój losowo, zalej wodą i zagotuj.
Gotuj grzyby przez 10 minut i wrzuć do durszlaka.
Zagotuj 500 ml czystej wody z pozostałymi składnikami.
Włóż boczniaki do marynaty i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Zwiń je w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy