Żurawina to zdrowa jagoda. Niestety w mojej rodzinie jej nie przysługuje. Znalazłem wyjście z tej sytuacji i gotuję żurawinę dla moich dzieci według tego przepisu. Dżem żurawinowy jest umiarkowanie kwaśny, ma słodki smak i idealną gęstą konsystencję i szybko się gotuje.
Składniki
- żurawina - 1 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zacznijmy robić dżem od przygotowania jagód. Umyj je dobrze i usuń zanieczyszczenia, cząsteczki liści, gałązki, zgniłe jagody.
Przełóż jagody przez dużą maszynkę do mięsa, wymieszaj z cukrem i wyślij na średni ogień.
Gotuj dżem przez 30 minut, ciągle mieszaj.
Po pół godzinie wlej dżem do słoików i zwiń. Przechowuj w ciemnym miejscu i jedz zimą jako pyszny i prosty deser.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy