gęsty dżem-pięć minut żurawiny

50 min
6 porcji
Gęsty dżem
Brent Hofacker, stock.adobe.com
0

Żurawina to zdrowa jagoda. Niestety w mojej rodzinie jej nie przysługuje. Znalazłem wyjście z tej sytuacji i gotuję żurawinę dla moich dzieci według tego przepisu. Dżem żurawinowy jest umiarkowanie kwaśny, ma słodki smak i idealną gęstą konsystencję i szybko się gotuje.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zacznijmy robić dżem od przygotowania jagód. Umyj je dobrze i usuń zanieczyszczenia, cząsteczki liści, gałązki, zgniłe jagody.

Przełóż jagody przez dużą maszynkę do mięsa, wymieszaj z cukrem i wyślij na średni ogień.

Gotuj dżem przez 30 minut, ciągle mieszaj.

Po pół godzinie wlej dżem do słoików i zwiń. Przechowuj w ciemnym miejscu i jedz zimą jako pyszny i prosty deser.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy